Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Tips onkruid verwijderen

Op deze pagina vind je alle informatie over alle benodigdheden om onkruid te verwijderen zoals onkruidbranders, onkruidborstels, onkruidstekers en voegenkrabbers.

Alles tegen onkruid

Kijk bij onderstaande benodigdheden om het onkruid te lijf te gaan.


Onkruidbranders

Het meest effectieve middel tegen onkruid is de onkruidbrander. En nog een milieuvriendelijk middel ook (behalve voor het onkruid). Bij een onkruidbrander komen namelijk geen giftige en chemische middelen aan te pas. Het onkruid wordt alleen met hitte bestreden. Deze hitte dood het onkruidplantje tot aan de wortel zodat het onkruid ook niet terugkomt. Enkele dagen na het verhitten van het onkruid met de onkruidbrander kun je het dode onkruid gewoon wegvegen.

Je hebt twee soorten onkruidbranders. De onkruidbranders die met een gasflesje werken en de elektrische onkruidbranders. Bij de tweede versie hoef je geen gasflesje te kopen en te gebruiken wat natuurlijk wel zo plezierig is, maar het nadeel is natuurlijk wel dat je aan een snoer vast zit. Met een stroomhaspel kun je wel de hele tuin door.

Onkruidbranders worden vooral gebruikt voor onkruid tussen tegels.

Duur is een onkruidbrander niet. Voor een euro of 30 heb je al een goede onkruidbrander. Dat geldt zowel voor onkruidbranders op gas als voor elektrische onkruidbranders. 

Kijk bij de bovenstaande aanbiedingen voor de laagste actuele winkelprijzen.

Onkruidstekers

Een andere manier van onkruid bestrijden is via de onkruidsteker. Met een onkruidsteker grijp je het onkruid beet, drukt deze in de grond, dan maak je een draaibeweging en trekt vervolgens het onkruid met wortels en al uit de grond. Je zou een onkruidsteker dan ook een onkruidtrekker kunnen noemen.

Een onkruidsteker wordt vooral gebruikt voor groot onkruid dat in een gazon, in een bloembed of in een border staat zoals de paardenbloem, ganzenvoet, fluitenkruid en perzikkruid.

Je hebt onkruidstekers met een lange steel waarbij je staand het onkruid kunt uittrekken en onkruidstekers die je in de hand neemt. Kijk voor alle mogelijkheden bij de bovenstaande aanbiedingen.

Voegenkrabbers en voegenmessen

Onkruid tussen de tegels kun je weghalen met een onkruidbrander, maar je kunt ook een voegenkrabber gebruiken. Met een voegenkrabber schuur je het onkruid of gras tussen de tegels weg. De meeste voegenkrabbers zijn handgereedschap, maar je hebt ze ook met steel zodat je niet continue hoeft te bukken. 

Onkruid kun je ook tussen de tegels wegsnijden. Daarvoor gebruik je een voegenmes.

Voegenborstel

De voegenborstel is te vergelijken met de voegenkrabber, maar deze onkruidverwijderaar is uitgerust met een harde borstel waarmee je het onkruid tussen de tegels weg kunt krabben. Ook het onkruid, bijvoorbeeld mos, op de tegels zelf kun je zo wegvegen als is de voegenborstel daar eigenlijk niet voor gemaakt.

In tegenstelling tot de voegenkrabber is de voegenborstel in de meeste gevallen van een lange steel voorzien. Kijk voor alle mogelijkheden en prijzen bij de bovenstaande aanbiedingen.

Onkruid voorkomen

Onkruid voorkomen is helaas niet echt mogelijk, maar er zijn wel manieren om het onkruid moeilijk te maken.

Houtsnippers tegen onkruid

Bijvoorbeeld met houtsnippers in de tuin. Houtsnippers in bijvoorbeeld de borders verbeteren niet alleen de kwaliteit van de grond en gaan uitdroging van deze grond tegen, maar ze vormen ook een barrière tegen onkruid. Bovendien staan houtsnippers in een border best mooi.

Bodembedekkers tegen onkruid

Ook bodembedekkers kunnen onkruid voorkomen. Waar het ene plantje staat, kan het andere plantje immers niet meer staan. 
Menu :