Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Tips: Beste grasmaaier kopen

Op deze pagina vind je alle informatie over grasmaaiers in alle soorten.

Tips grasmaaier kopen

Neem vooral ook eens een kijkje bij deze tips als je op zoek bent naar de voor jou beste grasmaaier.


Soorten grasmaaiers

In de overzichten hierboven vind je alle soorten grasmaaiers. Nog niet zolang geleden was vrijwel iedere grasmaaier een handmaaier maar tegenwoordig moet je bij het tuincentrum zoeken als je een handmaaier wilt kopen. Het is tegenwoordig elektrische grasmaaiers wat de klok slaat.

Elektrische grasmaaiers

De elektrische grasmaaier maakt het maaier van het gazon een stuk makkelijker. Vanzelf gaat het maaien nog steeds niet (daarvoor is een robotmaaier nodig), maar met een elektrische maaier is het maaien wel een stuk lichter werk.

Sommige elektrische grasmaaiers hoef je zelfs niet te duwen maar ze rijden zelf. Je hoeft ze alleen een beetje bij te sturen. Deze zelfrijdende grasmaaiers kom je vooral tegen bij de maaimachines voor een wat grotere tuin.

Doordat de elektrische grasmaaiers tegenwoordig zo gangbaar zijn, zijn deze grasmaaiers goedkoop in aanschaf. Kijk bij de bovenstaande aanbiedingen en aanbevolen winkels voor een goede grasmaaier tegen de laagste prijs.

Accumaaiers

Wat veel gebruikers wel een nadeel vinden van de elektrische grasmaaier is het stroomsnoer dat je tijdens het maaien mee moet nemen. Je moet uitkijken niet te blijven haken, maar je moet ook uitkijken dat je het snoer niet doormidden maait. De accumaaier is de oplossing voor dit probleempje.

Een accumaaier is een elektrische grasmaaier met een accu. Dat geeft je veel meer bewegingsvrijheid. Verder zijn het gelijke maaimachines, de accumaaiers zijn vaak aangepaste versies van de elektrische grasmaaiers. Eigenlijk hebben accumaaiers maar één echt nadeel. De prijs van een goede accu is hoog, dus artikelen die een krachtige accu nodig hebben zijn altijd duur (denk ook maar eens aan een e-bike of een elektrische auto). Een accumaaier is dus altijd een stuk duurder dan de vergelijkbare versie met snoer.

Robotmaaiers

We noemde hem hierboven al even, de robotmaaier. Deze robot grasmaaier is de droom van iedereen met een groot gazon en een hekel aan grasmaaien. De robotmaaier kan zelfstandig zijn werk doen. Zodra de stroom dreigt op te raken hobbelt hij zelfs zelfstandig naar het basisstation om zich op te laden. Om vervolgens weer aan de slag te gaan.

Het nadeel? Een robotmaaier is nog duurder dan een accumaaier, maar deze maairobot spaart je wel een tuinman (of heel veel tijd) uit.

Benzinemaaiers

Benzinemaaiers kom je niet zo heel veel tegen. Deze meest krachtige maaimachines worden vooral gebruikt door mensen met een groot gazon, maar veel mensen met een groot gazon hebben de overstap naar een robotmaaier al gemaakt. Met een benzinemaaier kun je snel en krachtig maaien, maar ze maken wel wat kabaal.

Benzinemaaiers met een stoel zodat je onder het maaien gewoon kunt gaan zitten (hoe makkelijk!) worden zitmaaiers genoemd.

Handmaaiers (kooimaaiers)

Veel mensen met een klein tuintje willen gewoon nog een handmaaier of kooimaaier zoals ze officieel heten. Deze kooimaaiers zijn goedkoop om aan te schaffen en ruimtebesparend in de schuur. Bovendien zijn ze gebruiksklaar zodra je ze pakt en hebben ze geen stroom / stopcontact nodig. Maar zoals we al schreven, in de tuincentra zie je deze handgrasmaaiers nauwelijks nog. Maar gelukkig, online zijn de handmaaiers / kooimaaiers nog volop te koop. 

Kijk maar bij de bovenaan genoemde aanbiedingen en winkels.

Grastrimmer

Ook de grastrimmer kun je onder de grasmaaiers rekenen hoewel deze gazontrimmer niet geschikt is voor het maaien van grote gazons. Een grastrimmer is meer bedoeld voor het bijwerken van randjes en moeilijk bereikbare plekken. Een klein gazon kun je er ook mee maaien / trimmen, maar omdat je een gazontrimmer de hele tijd moet dragen en op de juiste hoogte moet houden is dit tuingereedschap niet fijn voor het kort maken van grote stukken gras.

Capaciteit van een grasmaaier

Er wordt vaak gesproken over een grasmaaier voor een grasmaaier geschikt voor een gazon van een bepaalde grootte. Nu kun je natuurlijk met een grasmaaier voor een klein gazon ook gewoon een groot gazon maaien, maar je bent wel langer bezig.

Het verschil zit hem vooral in de maaibreedte van de grasmaaier. Dit is de breedte die in één haal gemaaid wordt. Simpelweg, hoe breder de maaimachine hoe beter geschikt voor een groter gazon. 

Ook de capaciteit van de accu en de grootte van de afvalzak of opvangbak kunnen meespelen hoe geschikt een grasmaaier is voor een groot gazon.

Over opvangbak gesproken. Wil je geen gras harken na afloop? Dan kun je kiezen voor een grasmaaier met opvangbak of opvangzak.

Gras mulchen

Niet iedereen wil dat gras van het gazon weg hebben. Grasresten zijn namelijk ook prima compost, maar niet als je de sprieten na het maaien gewoon laat liggen. Die grasresten zijn namelijk te groot.

Wil je van gras mest voor je tuin maken? Dan moet het gras fijngemalen worden. Een grasmaaier met mulch-functie (mulchmaaier) kan dat. Deze mulchmaaiers versnipperen het gras (en andere resten) en verspreiden dat als voeding over het gazon.

Techniek van de grasmaaier

Cirkelmaaiers

Tegenwoordig zijn bijna alle grasmaaiers cirkelmaaiers. Het mes draait hierbij razendsnel door een ronde bak. De luchtstroom trekt het gras omhoog en het mes slaat hier de kop van af.

Kooimesmaaier / kooimaaier

De kooimes techniek komen we tegen bij de klassieke handmaaiers die daarom ook wel kooimes maaiers genoemd worden. In een kooi zitten schijven met spiraalvormige messen die langs een snijplaat draaien. Het gras wordt zo min of meer geknipt wat een netter resultaat kan geven dan de bovenstaande onthoofding.

Balkmaaier

Bij een balkmaaier zorgen een bovenmes en een ondermes (bijna driehoekig van vorm) er voor dat het gras min of meer geknipt wordt. Dit is een krachtige manier van maaien die ook goed werkt op ruw terrein en bij stug gras.

Zweefmaaier 

Een zweefmaaier is een apart soort grasmaaier. Deze techniek wordt slechts zeldzaam toegepast. Deze grasmaaier heeft geen wieltjes maar zweeft boven het gras. Dit komt door een luchtkussen dat wordt gecreëerd door het draaien van de messen. Hierdoor ontstaat een zwevende grasmaaier.

Kijk voor alle prijzen, alle beste grasmaaiers en goedkoopste aanbieders bij de links bovenaan deze pagina.

Menu :