Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » Tips planten water geven

Tips planten water geven

De tuin besproeien en planten water geven lijkt geen lastig werkje, maar toch is er veel waarmee je rekening moet houden om te voorkomen dat het besproeien  je planten meer kwaad dan goed doet.


Hier kun je tips vinden om je tuin op de juiste manier te besproeien. Deze gouden besproeiingstips zijn afkomstig van de specialisten van Gardena.

Gardena is één van de belangrijkste fabrikanten voor sproeisystemen voor in de tuin. Deze mensen weten dus waarover ze praten. Hier hun tien gouden tips voor het besproeien van de tuin:

Hou de bladeren droog

Je zou denken dat de plant een frisse douche plezierig vindt, maar natte bladeren zijn helemaal niet zo goed voor de plant. Op een hete dag kunnen natte bladeren de plant doen verbranden en bladeren die 's nachts nat blijven kunnen plantenziekten veroorzaken.

Besproei de wortels gelijkmatig

Geef alle wortels evenveel water. Planten vinden dat plezierig en het bevordert een gelijkmatige groei van de wortels. Hou er daarbij rekening mee dat de wortels zich onder de grond in alle richtingen kunnen verspreiden. Bewater het hele gebied.

Besproei niet te vaak en niet te veel

Iedere dag planten een beetje water geven is minder goed voor de plant dan twee keer per week een goede sproeibeurt. Geef de plant dan wel een goede hoeveelheid water zodat er veel water de wortels bereikt.

Maar kijk uit. Teveel water is ook niet goed. Je kunt de plant namelijk ook verdrinken. Als de grond te lang te nat is krijgen de wortels geen zuurstof en kunnen ze afsterven.

Sproei als de zon niet schijnt

Als je overdag in de zon sproeit verdampt veel water voor de plant het vocht kan opnemen. Als je 's avonds sproeit heeft de plant alle gelegenheid om het vocht (en daarmee de voedingsstoffen uit de grond) op te nemen.

Zorg voor goede tuingrond in de tuin

Goede tuingrond houdt het water goed vast en zorgt zodoende voor een goede bevochtiging van de tuin. De beste tuingrond is in dit geval een kleirijke grondsoort met kleimineralen. Met droogte houdt deze grondsoort het water goed vast, maar in de winter en met natte zomerdagen zorgt het juist voor een goede waterafvoer.

Gebruik een automatisch besproeiingssysteem 

Een automatisch besproeiingssysteem met bodemvochtigheidssensor regelt zelf de optimale besproeiing van je tuin. Gardena maakt deze automatische besproeiingssystemen.

Kijk hier onder voor alle goede bewateringssystemen voor de tuin.


Onderwerpen:
Tips tuin water geven, tuin sproeien, bewatering tuin, besproeien, planten water geven, automatisch besproeiingssysteem.
Menu :