Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » Verschillen tussen split en grind (voordelen en nadelen)

Verschillen tussen split en grind (voordelen en nadelen)

Bestraten van de tuin is een flinke en ook kostbare klus waar niet iedereen op zit te wachten. Beplanten vergt veel onderhoud en niet iedereen is gecharmeerd van een gazon. Het bedekken van de tuin met split of grind is dan een goed alternatief. Maar naast voordelen hebben split en grind ook nadelen.


Split en grind (of in het Engels grit of gravel) zijn relatief goedkoop, heel makkelijk aan te leggen, geheel onderhoudsvrij en grind en split in de tuin kan er heel mooi uitzien.

Daarbij kun je split en grind heel makkelijk combineren met beplanting. Het houdt ook onkruid tegen. Alleen dat laatste kan al een reden zijn om voor grind of split in de tuin te kiezen.

Split is tegenwoordig veel populairder dan grind. Een tuin gevuld met split ziet er veel moderner uit dan een tuin met grind en een tuin met split ziet er volgens de smaak van de meeste mensen mooier uit dan grind. Voor de kosten maakt het niet weinig uit of je voor split of voor grind kiest.Toepassingen van split en grind

Split en grind worden vaak gebruikt voor de delen van de tuin waar auto's kunnen parkeren, maar je kunt het ook gebruiken om paden mee aan te leggen of om een vakkentuin te creƫren.

Wie een onderhoudsvrije tuin wil kan zijn tuin grotendeels vullen met split. Vooral klein split kan uitstekend dienst doen als terras. Split ziet er ook schitterend uit. Bij designtuinen wordt vaak gebruik gemaakt van split. De open ruimtes tussen planten en struiken worden dan met split opgevuld.


Het verschil tussen split en grind

Het grootste verschil tussen split en grind is dat grind een natuurproduct is dat jarenlang door beekbeddingen en waterlopen is gerold en daardoor zijn gladde vorm heeft gekregen. Grind is door de natuur glad geslepen terwijl split machinaal is gefabriceerd.

Grote brokstukken steen worden in kleine stukjes gebroken en daarna gezeefd. Split is daardoor minder glad dan grind maar het kan wel op een ideale grootte worden gemaakt. Ook past split veel beter in een moderne strakke tuin. Dit komt vooral door de kleur van het split. Deze wordt vooral in het grijs of in het zwart verkocht.

Het moderne uiterlijk is een voordeel van split en een nadeel van grind, dat er minder mooi en modern uitziet volgens de smaak van de meeste mensen.


Een ander belangrijk verschil tussen grind en split is dat grind door zijn gladde vorm makkelijk rolt en daardoor in beweging blijft. Het grind harken is daardoor af en toe nodig. Split blijft wel op de plaats liggen en zal zich in de loop der tijd zelfs aan de ondergrond hechten waardoor het nog beter blijft liggen. Dit is een groot voordeel van split, en een nadeel van grind.

Er zijn dus duidelijk verschillen tussen grind en split. Over het algemeen heeft split meer voordelen en grind meer nadelen. Dat verklaart de veel grotere populariteit van split. Grind is meer iets van vroeger. Kijk bij de bovenstaande aanbiedingen voor alle prijzen en mogelijkheden dan split en grind.

Grind en split is heel mooi te combineren met planten maar ook met tegels. Zie de foto's boven.

Kijk bij de eerder genoemde aanbiedingen voor de prijzen van split en grind.


Onderwerpen:
Verschil grind en split, voordelen, nadelen, toepassingen, verschil tussen grind en split, verschil split en grind.

Menu :