Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » Verschillen tussen split en grind (voordelen en nadelen)

Verschillen tussen split en grind (voordelen en nadelen)

Bestraten van de tuin is een flinke en ook kostbare klus waar niet iedereen op zit te wachten. Beplanten vergt veel onderhoud en niet iedereen is gecharmeerd van een gazon. Het bedekken van de tuin met split is dan een goed alternatief.


Split en grind (of in het Engels grit of gravel) zijn relatief goedkoop, makkelijk aan te leggen, onderhoudsvrij en het kan er heel mooi uitzien.

Daarbij kun je split en grind heel makkelijk combineren met beplanting. Het houdt ook onkruid tegen. Split is tegenwoordig veel populairder dan grind. Een tuin gevuld met split ziet er veel moderner en volgens de smaak van de meeste mensen mooier uit dan grind. Voor de kosten maakt het niet uit.

Kijk hier voor aanbiedingen van split en grind

Toepassingen van split en grind

Split en grind worden vaak gebruikt voor de delen van de tuin waar auto's kunnen parkeren, maar je kunt het ook gebruiken om paden mee aan te leggen of door een vakkentuin te maken. Wie een onderhoudsvrije tuin wil kan zijn tuin grotendeels vullen met split. Vooral klein split kan uitstekend dienst doen als terras. Split ziet er ook schitterend uit. Bij designtuinen wordt vaak gebruik gemaakt van split.


Het verschil tussen split en grind

Het grootste verschil tussen split en grind is dat grind een natuurproduct is dat jarenlang door beekbeddingen en waterlopen is gerold en daardoor zijn gladde vorm heeft gekregen. Grind is door de natuur glad geslepen terwijl split machinaal is gefabriceerd. Grote brokstukken worden in kleine stukjes gebroken en daarna gezeeft. Split is daardoor minder glad dan grind maar het kan wel op een ideale grootte worden gemaakt. Ook past split veel beter in een moderne strakke tuin. Dit komt vooral door de kleur van het split. Deze wordt vooral in het grijs of in het zwart verkocht.


Een ander belangrijk verschil tussen grind en split is dat grind door zijn gladde vorm makkelijk rolt en daardoor in beweging blijft. Het grind harken is daardoor af en toe nodig. Split blijft wel op de plaats liggen en zal zich in de loop der tijd zelfs aan de ondergrond hechten waardoor het nog beter blijft liggen.

Grind en gravel is heel mooi te combineren met planten maar ook met tegels. Zie de foto's boven.

Kijk bij de eerder genoemde aanbiedingen voor de prijzen van split en grind.

Menu :