Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » , » Tuinonderhoud voorjaar

Tuinonderhoud voorjaar

Als de winter afgelopen lijkt willen mensen al te snel weer de tuin in. Toch is het goed om de tuin nog even met rust te laten want sommige planten moeten na de winter herstellen. Planten hebben een winterbescherming die niet te vroeg verwijderd mag worden.


Hier lees je hoe je in het voorjaar verantwoord tuinonderhoud kunt plegen. Onderhoud dat zorgt voor een prachtige tuin in de zomer.

Tuin in het voorjaar

Weg met het eerste onkruid

Het voorjaar kan je beginnen door een rondje in de tuin te lopen en het opkomende onkruid handmatig te verwijderen. Door het onkruid te verwijderen geef je sierplanten en bloembollen de ruimte om te kunnen groeien.

Grond losmaken en bemesten

Bij het onkruid verwijderen kan je ook kijken naar de grond, is deze dichtgeslagen door de winter of is deze nog gezond? Als de grond is dichtgeslagen moet deze los worden gemaakt, dit kan met een cultivator. Als de grond weer los is kan je beginnen met de bemesting van de grond. Strooi een organische meststof in de border en tussen de planten.

Mulchen

Wat later kan je een mulchlaag aanbrengen, als je dit te vroeg doet dan kan de bodem moeilijk opwarmen en kunnen planten moeilijker groeien. Planten die in het voorjaar groeien laat je met rust en snoei je pas na de bloei. Andere planten kunnen in het voorjaar gesnoeid worden.

Gazononderhoud

Regelmatig grasmaaien

Het onderhouden van een mooi groen gazon is geen makkelijk karwei. Om een strak gazon te houden moet het gras gemaaid worden, dit moet gemiddeld 1 keer per week. Door het gazon regelmatig te maaien wordt het gazon dichter, dit levert een sterkere grasmat op. Een goede lengte voor het gras is 3cm, dan blijft de kleur mooi en het gras sterk. De randen kan je met een graskantschaar of met een draadmaaier bijhouden.

Gazon bemesten

Naast het regelmatig maaien kan je het gazon ook voorzien van extra voeding. Dit doe je door het gazon te bemesten. Bemesten kan iedere 6 weken van april tot aan oktober. Houdt zelf de conditie van het gazon in de gaten, als het gazon er gezond uitziet is bemesten niet altijd nodig.


Sproeien bij droogte

Een volgroeide grasmat is meestal diep geworteld en kan tegen droogte. Sproei daarom niet iedere dag bij aanhoudende droogte maar 2 keer per week. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet lui worden. Voor de beregening van het gazon kan je het beste een zwenksproeier gebruiken, deze verspreid het water gelijkmatig.

Verticuteren

Ieder jaar moet het gazon belucht worden, dit kan door het gras te verticuteren. Verticuteren wil zeggen dat je een laagje van de grond verwijderd om de grond extra lucht te geven. Hierdoor kan het gras meer zuurstof opnemen wat de groei bevorderd.

Gazononderhoud niet meer voldoende en nieuwe graszoden nodig?

Is je tuin toen aan nieuwe graszoden, vraag dan een offerte aan op www.grasengroengraszoden.nl. Binnen 14 dagen heeft u een nieuw gazon!

Zie ook:
Verticuteren, voorjaar, lente, tuin, gazon
Menu :