Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » Schoonmaken met een hogedrukreiniger

Schoonmaken met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is elektrisch gereedschap dat je steeds vaker in tuinschuurtjes terugvindt. Dat is niet verwonderlijk want een hogedrukreiniger is ideaal om een terras, stoep of muren mee schoon te maken. En ook je auto of fiets is met een hogedrukreiniger makkelijk en snel schoon te krijgen.


Er zijn heel veel verschillende hogedrukreinigers te koop. Maar wat zijn de verschillen en wat is belangrijk als je een hogedrukreiniger wilt kopen? Hier geven we informatie.


Waterdruk hogedrukreiniger

Hoe hoger de druk van de hogedrukreiniger is, hoe krachtiger de waterstraal en hoe beter het schoonmaak-resultaat. Daarom is de waterdruk een belangrijke eigenschap waarop je moet letten als je een hogedrukreiniger koopt. De waterdruk wordt uitgedrukt in bar. Hoe hoger de bar, hoe krachtiger de straal.

Tenminste, simpel gezegd, want ook de aansluitwaarde speelt een (hetzij minder belangrijke) rol. De aansluitwaarde wordt in bar weergegeven.

Wateropbrengst hogedrukreiniger

Verder wordt het schoonmaakresultaat beïnvloed door de wateropbrengst van de hogedrukreiniger. De wateropbrengst is de hoeveelheid water die in een uur tijd door de hogedruk reiniger wordt weggespoten (waterverbruik was dus een betere term geweest). Hoe hoger deze wateropbrengst is, hoe groter de reinigingskracht van de hogedrukreiniger.

Vuilfrees voor de hogedrukreiniger

Op een  hogedruk reiniger zit een spuitlans, dit is de spuitmond waarmee je het water wegspuit. Bij sommige hogedrukreinigers wordt ook een vuilfrees meegeleverd. Dit is een alternatieve spuitmond met een veel kleinere opening. Daardoor wordt dezelfde hoeveelheid water door een veel kleinere opening geperst, met als gevolg dat de waterstraal veel krachtiger is.

Een nadeel hiervan zou zijn dat het werkvlak (het bespoten oppervlak) door de smalle mond veel kleiner wordt. Daarom roteert een vuilfrees met als gevolg dat het werkoppervlak weer veel groter wordt.

Voor het schoonmaken van de auto wordt gebruik van de vuilfrees afgeraden. De straal van de hogedrukreiniger met vuilfrees is daarvoor vaak veel te hard. Gebruik dan de normale spuitlans.


Schoonmaken met de hogedrukreiniger

Als je een  geschikte hogedrukreiniger merk je dat er verschillende hogedruk-reinigers zijn die voorzien zijn van een tank waarin je schoonmaakmiddel kunt gieten. Erg handig voor bij het reinigen van vieze voorwerpen waarbij schoonmaakmiddel nodig is.

Er zijn ook simpelere versies waarbij de hogedrukreiniger beschikt over een slangetje die je in een bakje met reinigingsmiddel moet hangen.

Beste hogedrukreinigers

Welke merken zijn nu het meest populair? Kärcher is het merk dat je het vaakst tegenkomt, daarna komen Nilfisk en Bosch. Andere goede merken voor een hogedrukreiniger zijn Makita en Ryobi.

Deze beste hogedrukreinigers zijn allemaal te vinden bij de bovenaan genoemde link naar de beste en goedkoopste aanbieders van hogedrukreinigers.
Menu :