Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » Clematis en andere klimplanten

Clematis en andere klimplanten

De Clematis is een klimplant die in vele varianten voorkomt. De kleuren en bloemvormen verschillen sterk, evenals de bloeiperiode.


Hier vind je beschrijvingen van diverse soorten Clematis en andere populaire klimplanten. Plus verwijzingen waar je deze klimplanten het goedkoopst kunt kopen.
Klimplanten zijn planten waarvan de stengels niet sterk genoeg zijn om omhoog te groeien. Om hoger te worden hebben ze ondersteuning nodig.

In Nederland is de Clematis de bekendste klimplant. Er zijn dan ook heel veel klimplanten bekend onder de naam Clematis, zo'n 300 soorten. Deze soorten kunnen erg van elkaar verschillen. Als kleuren komen wit, blauw, rood, roze en violet voor. De bloem van de Clematis kan stervormig of schaalvormig zijn en de afmeting van de bloem loopt uiteen van enkele centimeters tot 20 centimeter. Ook de bloeitijd van de Clematis loopt erg uiteen. Sommige soorten bloeien in mei, andere in september en daar tussenin bloeien weer andere Clematis klimplanten.

Populaire soorten van de Clematis zijn de Clematis Nelly Moser de Clematis Florida, de Clematis Montana Rubens, de Clematis Viennetta en de Clematis Piilu. Beschrijvingen van deze klimplanten kun je vinden in het overzicht hier boven.Verschillende klimplanten
Niet iedere klimplant klimt op dezelfde manier. Er zijn klimplanten, zoals de Marmaladestruik, die zich kruipend een weg omhoog banen. Klimrozen en de Bougainvillea klimmen via haakvormige stekels en de Klimop, Klimhortensia en Trompetklimmer gebruiken hechtwortels.

De druif gebruikt stengelranken evenals de passiebloem. De Wilde Wingerd daarentegen heeft hechtvoetjes terwijl de Clematis, Trapaeolum en Rhodichiton windende bladstelen gebruiken. De Lathhyrus, Klokwinde en Mutsia tenslotte gebruiken bladranken om te klimmen.
Menu :