Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » De Akebia, een opvallende Aziatische klimplant

De Akebia, een opvallende Aziatische klimplant

De Akebia is een mooie opvallende klimplant die uit oost Aziƫ stamt. In Japan, Korea en China komt de Akebia in het wild voor. Er zijn twee soorten Akebia waarvan de Akebia quinata (schijnaugurk) het meest bekend is in de Nederlandse tuinen.


De Akebia is een houtachtige slingerplant die alleen tijdens strenge winters zijn blad verliest. In een gematigde winter krijgen de groene bladeren een mooie paarse gloed.

De Akebia wordt vaak als klimheester gebruikt om een pergola of lattenrooster mee te vullen. Hij kan wel vrij groot worden en heeft dus sterke steun nodig

De bladeren van de Akebia quinata (schijnaugurk) voelen een beetje leerachtig aan. Vanaf het begin van het voorjaar geeft de klimplant chocoladekleurige bloemen die in kleine, lange trosjes naar beneden hangen. De bloemen geven een heerlijke geur af.

De tweede, minder bekende, soort is de Akebia trifoliata. Deze is kleiner dan de quinata maar  heeft juist grotere bladeren en wel weer kleinere bloemen. Deze versie van de Akebia is wel bladverliezend in de winter.

Tip: Hier koop je deze en andere planten online.
Menu :