Informatie over alles dat met de tuin te maken heeft

Home » » Onkruid border voorkomen

Onkruid border voorkomen


Onkruid in de border kan rampzalige vormen aannemen. Vooral met  zevenblad blijf je schoffelen en wieden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hier tips om onkruid in de border tegen te gaan.

Laat onkruid niet groeien

Het is naar werk, maar als je onkruid zijn gang laat gaan kan het een onhandelbaar probleem worden waartegen alleen weggraven nog helpt. Maak daarom van maart tot december regelmatig de border vrij van onkruid. Vooral in het voorjaar is dat erg belangrijk. En tref ondertussen maatregelen. Deze vind je hieronder.

Gebruik een riek

Met gewoon wieden en schoffelen kun je het onkruid zich laten verspreiden. Je breekt de wortel, waarna hier weer een nieuw aftakking uitgroeit. Je moet de wortel dus in zijn geheel verwijderen. Dit gaat het beste met een riek. Steek de riek in de grond en haal deze met een schokkerige beweging weer naar boven. Haal alle wortels die zo boven komen goed weg. Dit heet uitpuinen. Helaas werkt uitpuinen alleen goed als er zich geen wortels van andere planten bevinden.

Bodembedekkers

Zorg voor voldoende begroeiing in de border. Onkruid groeit alleen goed als er ruimte en licht is. Door bodembedekkers te plaatsen voorkom je dat er op die plaats onkruid kan groeien. Je hebt er alleen dan wel bodembedekkers staan. Sterke bodembedekker die ook in de winter groen blijven zijn de maagdenpalm (Vinca minor) en de  Waldsteinia. Kijk hier voor bodembedekkers.

Houtschilfers

Wil je geen begroeiing in bepaalde delen van de border, dan kun je ook houtsnippers gebruiken. Deze houden onkruid goed tegen, maar moeten wel eens in de zoveel jaar vervangen worden.  Boomschors, stro, cacaodoppen, turfmolm en grind zijn alternatieven.

Mulchlaag

Een mulchlaag wil ook nog wel eens helpen. Met versnipperd gras en versnipperde bladeren kun je een laag in de border aanbrengen die het onkruid tegengaat.

Anti-worteldoek

Anti-worteldoek is eigenlijk voor onder bestrating bedoelt. maar in sommige gevallen kun je het ook in borders gebruiken, op plaatsen waar geen planten de grond in gaan, met een dun laagje aarde erover.

Borderrand

Bang dat het onkruid van de buren in jouw border terecht komt? Plaats dan een borderrand van minimaal 30 centimeter diep.

Onkruidbestrijding

Wil je onkruid met harde middelen bestrijden, kies dan voor een onkruidverdelger op basis van vetzuren. Deze zijn het minst milieubelastend. De Ultima onkruidbestrijders van Ecostyle zijn milieuvriendelijk en effectief. Mos kan met kalk worden tegengegaan.

Azijn

Ook heel goed tegen onkruid is azijn. Maar kijk heel goed uit, ook je planten kunnen niet tegen azijn. Dit is dus alleen te gebruiken op plekken waar zich geen wortels van planten bevinden. Ook is azijn slecht voor insecten zoals bijen. Azijn is ook niet zo geschikt voor borders, wel voor tegels.

Folie

Lijkt je tuin helemaal verloren? Bedek de tuin dan minimaal drie maanden met zwart folie. Daaronder gaat al het onkruid dood.

Benodigdheden voor alle genoemde oplossingen zijn goedkoop online te koop bij de beste online tuinwinkels.

Zie ook: Tips onkruid verwijderen

Menu :